Logga in

Hem
IntroduktionVarför3 mot 35 mot 57 mot 79 mot 911 mot 11Resa

SUP för lag som spelar 11 mot 11 (15 år ->)

För en kort sammanfattning om vad denna spelform innebär se länk på Svenska Fotbollförbundets hemsida Nationella Spelformer där nedan bild är hämtad.

11 mot 11

Psykologi

Individuellt

De förväntas ställa krav, de ska säga ifrån när något är fel vare sig det är en spelare eller ledare som säger eller gör fel. Man ska våga lita på sin teknik och kunna spela med blicken uppe för att snabbare beslut ska kunna tas. Man ska ständigt arbeta med att skanna runt sig för att beslutsfattandet ska gå fortare. Vi ska uppmana spelarna till att behålla boll i alla lägen, vi vill även att spelarna ska våga ta initiativ för att ta mark. Beslutsfattandet ska vara i fokus. Individuell guidning utifrån vår spelstil ska förekomma. Vi ska varje säsong ha individuella möten, helst två gånger per säsong. Mental Träning har i denna ålder en viktig del, de ska finnas en tydlig plan för vad de vill och hur de ska nå dit. Viktigt att jobba med deras självförtroende. Prata med spelarna om psykisk ohälsa, det är ett vanligt förekommande problem i denna ålder. Ansvar för sig själva och se till att de är förberedda inför varje träning och match. Hela tiden lägger fokus på att ta i och utvecklas.

I grupp

Att våga ställa krav på varandra och se varandra för försöken inte utfallen. Vi ska bygga ett lag där vi skrattar ihop men även vågar ställa krav på varandra. Vi stöttar alla i laget, teamwork ska vara fungerande. Vi ska försöka få ihop hela gruppen och se till att de inte blir flera gäng. Vi firar när det går bra utan att trycka ner våra motståndare. Vi ser till att vi respekterar tränarna och ser till att vi alltid springer till samlingarna. Alla hjälps åt att plocka in bollar och flytta mål osv. Spelarna tar ansvar för hur vi ska spela och hjälper varandra att förstå spelet vi ska spela. Vi spelar ett stort kollektivt spel. Vi har tydliga roller för alla spelare i gruppen på såväl som utanför plan. Vi ser till att vi sätter upp alla spelare för sina bästa egenskaper.

Teknik

Slipa passningsteknik på båda fötterna.

 • Passningar långa och korta
 • Mottagningar av passningar, 1 touch
 • Matchlik funktionell teknik ex passningar men även hur man utmanar
 • Övningar i högt tempo med boll

Fysiologi

 • Rörlighetsträning
 • Snabbhetsträning- Löpteknik, stege, riktningsförändringar och olika spänstövningar.
 • Styrketräning variera mellan par övningar, med hantlar, skivstänger. I syfte för att både stärka kroppen men även skadeförebyggande. Fokus på core, benövningar och se till att stärka baksidorna. Den ska vara individuellt anpassad
 • Uthållighetsträning- däremot uppmuntrar vi till att konditionsträning bedrivs med boll för att de ska få ta beslut under tidens gång.

Varje träning ska periodiseras genom att ha olika intensitetsnivå. Vi använder oss av röd, gul och grön träningsintensitet.

Viktigt vi jobbar med mental träning. Ha en tydlig målsättning med varje spelare och skapa en individuell plan för hur alla ska utvecklas mentalt. Hur de ska förbättra sitt självförtroende? Hur de mår? osv.

Spelförståelse

Individuellt

 • Vi pratar om att spelarna ska skanna och hela tiden vara medvetna om sin omgivning
 • Vi uppmuntrar spelare att utmana och ta sig förbi sin spelare
 • Speluppfattning i anfallsspel och försvarsspel
 • Snabbhet i beslutsfattandet

I grupp

 • Vi har tydliga roller för fasta situationer
 • Vi har en tydlighet i hur vår speluppbyggnad ser ut
 • Vi har en tydlighet i hur våra kontringar går till
 • Vi har en tydlighet i hur vårt presspel (högt/medel) går till
 • Vi har en tydlighet i hur vårt låga försvarsspel går till
 • Vi har en tydlighet i hur våra inlägg går till
 • Vi har en tydlig strategi för hur vi tar oss till mål för att göra mål

Hur vi spelar match 11 mot 11

 • Vi har en matchförberedande träning som framförallt bygger på hur vi ska utveckla och anpassa vårt spel inför kommande match. Inför match ska det vara tydligt hur vi ska hantera matchen, vad våra fokuspunkter är osv.
 • Vi försöker ofta ha 3st avbytare redo men vi kan i vissa fall behöva ha med mer, viktigt att vi inte tar med spelare som vi inte räknar med att de ska spela.
 • Föreningens första lag ska behandla matchen som att de är redo att spela 90 minuter och har endast 3 byten att genomföra.
 • Vi tar ut ett lag för att vinna matchen men samtidigt för att utveckla alla våra spelare. Rätt nivå för alla spelare på alla matcher.
 • Bästa laget startar.
 • Det är en gemensamt bestämd match rutin för hur uppvärmning och samling ska gå till. Viktigt att spelarna har inflytande i denna.
 • Efter match ska matchanalys genomföras för att utvärdera om vi lyckats med det vi önskat men även för att se till vi utvecklas inför kommande matcher. Långsiktigt lärande.

Exempel på övningar för 11 mot 11

Vi rekommenderar att tränare följer fotbollsförbundets riktlinjer. Det finns exempel på övningar framtagna för ålder och spelform men de kan och bör självklart anpassas efter lagets förmåga. Var lyhörd för vad som fungerar och inte med just ditt lag.

På denna länk hittas exempel på Övningar för 11 mot 11. För att få access till övningarna planerade efter spelform behöver du registrera dig på länken som anges på sidan, när det är gjort får du full access till alla åldrar. Detta är samma användarnamn och lösen som används vid tränarutbildningar.

Du kommer också åt övningar via S2S i matrisen: Spelarutbildningsmatris. Här är övningarna indelade efter åldersgrupp. Upp i högra hörnet på matrisen kan man klicka på S2S-symbolen och logga in. Inloggningsuppgifter för Göteborgs Fotbollförbund hittas här: Spelarlyftet.

Vad vi som ledare gör i 11 mot 11

Vi ska se till och vara förebilder och aktivt arbeta för att se till att de inte hamnar i sammanhang med droger och alkohol. Vi har ett viktigt uppdrag att bryta machokultur och våga prata om problem. Vi ska ta avstånd från all form av sexism och rasism som kan förekomma.

Vi är delaktiga i flertal turneringar och cuper under försäsong, mellansäsong och eftersäsong. Vi rekommenderar även till att 2 träningsläger bedrivs varje säsong. Vi uppmuntrar till olika lagaktiviteter där spelarna själva gärna får bedriva dessa själva.

Vi etablerar en god balans mellan engagemang och kravställning. Vi ser till att vi varje träning har pratat med alla spelare antingen gällande deras utveckling eller annat. Samtidigt ser vi till att det är förväntningar på prestation och att folk kommer i tid.

Vi förbereder för 3-4 träningar i veckan. Vi ser till att åtminstone en träning i veckan är matchförberedande inför kommande motstånd. Däremot ser vi till att fokus läggs på att utveckla vårt spel inför den matchen.

Vi involverar spelarna, vi har ett spelarråd och har god kommunikation med spelartruppen genomgående för att vara medvetna om deras situation och kunna anpassa träningen.

Vi periodiserar träningen så att vi har olika intensitet på passen. Vi har match som en nedbrytande aktivitet, vi har även en hårt belastande träning därtill lägger vi till återhämtningsträning efter match och en matchförberedande träning.

Vi har olika fokuspunkter i olika block som gör att aktivt kan arbeta med en progression på fokusområdena.

Varje träning har ett tydlig syfte kombinerat med rätt intensitet så att spelarna får ut mest av träningspassen.

Vi ser till att spelarnas beslutsfattande alltid är i centrum, exempel på det är att alltid ha en motståndare med i varje övning för att ge möjlighet till beslutsfattande.

Sammanfattande mål 11 mot 11

Vi ska i denna ålder introducera arbete kring kost, mental träning och återhämtning

Det ska finnas en tydlighet i hur vi spelar vårt spel och att alla ska kunna utvecklas i det.

Ha god kommunikation med spelarna och se till att ha koll på deras välmående.

Skapa en grupp med hög delaktighet för att få ett reflekterande hos alla spelare.

Vi ska skapa kunskap hos spelarna så oavsett vilken väg man sedan väljer så har man kunskap kring kost, återhämtning, sömn, mental träning, fysiologi och fotboll för att kunna utvecklas på egen hand.